Obnoviť heslo

Kliknutím povolíte zoom
Načítanie máp
Nenašli sme žiadne výsledky
Otvoriť mapu…
Tvoje výsledky vyhľadávania
28. augusta 2024

Turistické chodníky a turistické značky

V roku 2024 je to 150 rokov, kedy sa na území Slovenska začali značkovať turistické chodníky. Podľa posledne známych štatistických údajov k 1.9.2010 bolo na našom území 14 692,5 km značených turistických chodníkov, ktoré tvoria 1 246 značených trás. Z uvedeného počtu bolo 125 vyznačených červenou farbou, 294 modrou, 330 zelenou a 497 žltou farbou.

Pri príležitosti 150 výročia bolo značkovanie turistických trás zapísané v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Kedy a ako?

Najstarším neformálnym združením turistov na území dnešného Slovenska (v minulosti Uhorska) by mal byť Sitniansky klub, ktorý vznikol v roku 1860. Tento klub vybudoval turistické chodníky v okolí Sitna, Vyhní a Sklených Teplíc, ktorých cieľom bolo hlavne sprístupnenie prírodných krás pre verejnosť.  Prvý turistický chodník, ktorý bol vyznačkovaný turistickými značkami na území dnešného Slovenska, bol v roku 1874 a viedol k útulni pri štôlni Gedeón v Hodruši. Následne sa vyznačkovali chodníky k Počúvadlianskemu jazeru, na Sitno a do Sklených Teplíc.

 

Čo znamenajú rôzne farby turistického značenia?

Na turistike najčastejšie vidíme turistické štvorcové značky (napr. nakreslené na strome, turistickom rázcestníku) s 3 vodorovnými pásmi, kde okrajové pásy sú biele a vnútorný pás je farebný (červený, modrý, želený, žltý). Ak si myslíte, že je to podľa nálady značkovateľa alebo podľa náročnosti trasy, tak sa mýlite.

Červené –> Používajú sa na najvýznamnejšie trasy a označujú najdlhšie trasy, väčšinou hrebeňovky

Modré –> Označujú dôležité regionálne trasy, vedú vedľajšími hrebeňmi a dolinami, sú pomerne tiež dlhé

Zelené –> Označujú miestne trasy, vedú po nížinách, mimo hlavného hrebeňa, môžu prislúchať aj nástupovým turistickým chodníkom, napr. z doliny na hrebeň.

Žlté –> Označujú jednoduché a krátke trasy, ktoré nadväzujú na významnejšie chodníky. Z turistického hľadiska sú najmenej významné a nazývajú sa aj spojky a to preto, lebo najčastejšie spájajú trasy dvoch rôznych farieb. Majú ale aj veľmi dôležitú úlohu, lebo sú považované za tzv. únikové trasy (napr. kvôli zlému počasiu nemôžeme pokračovať po červenej trase, žltá trasa Vás môže naviesť na modrú trasu, ktorou už prejdete bezpečne).

Ak by ste na turistike videli zelenú turistickú značku so šikmým stredovým pásom, ide o označenie naučeného chodníka.

Zoznam všetkých turistický značených trás na Slovensku nájdete TU.

A pred výletom nezabudnite na správne cestovné poistenie.

 

Náš tip na záver:

 

Publikované:   28.8.2024

Foto a text:   cestovatelskykompas.sk, Klub slovenských turistov, značky, turistické značky

Kategória: Slovensko
Zdieľať

Pridaj komentár