Obnoviť heslo

Kliknutím povolíte zoom
Načítanie máp
Nenašli sme žiadne výsledky
Otvoriť mapu…
Tvoje výsledky vyhľadávania
31. marca 2019

Náučný chodník Glanzenberg a štiavnické tajchy

         

Lokalita: Štiavnické vrchy, Okres Banská Štiavnica, mesto Banská Štiavnica

 

Začiatok trasy: Parkovisko pri tajchu Červená studňa

Charakteristika:

Štiavnické tajchy sú ľuďmi vytvorené jazerá. Ich vznik sa datuje do čias, keď v Banskej Štiavnici prosperovalo baníctvo, presnejšie povedané, keď nastala tzv. prvá energetická kríza v baníctve. V 18. storočí boli považované za najdokonalejšiu vodohospodársku stavbu v Európe. Išlo o prepojenie niekoľkých vodných nádrží. Energia vody nahradila konskú a ľudskú silu, vďaka ktorej sa ľahšie dokázala spodná voda odčerpávať z baní.

V minulosti možno nikto ani netušil, že tajchy svoje čaro budú mať aj zánikom baníctva. Vďaka svojmu harmonickému zabudovaniu do prírody si dnes skoro ani nikto neuvedomí, že nejde o prírodné veľdiela a ľudia tajchy veľmi radi využívajú na kúpanie, člnkovanie, rybolov, či len tak na romantické prechádzky. (Pozn. nie všetky tajchy sú vhodné na kúpanie!)

V nami opisovanej turistickej trase môžete vidieť 2 menšie tajchy: Tajch Červená studňa a Tajch Ottergrund. Tajch Ottergrund je najvyššie položeným tajchom v Štiavnických vrchoch. Voda z tohto tajchu prvotne slúžila na pohon čerpacieho stroja, neskôr ju využívali ako zdroj pitnej vody pre časť mesta Banská Štiavnica. Z tohto miesta sa Vám naskytne i nádherný panoramatický výhľad na celú historickú Banskú Štiavnicu.

                 

Turistická trasa vedie prevažne lesnou cestou. V druhej polovici trasy budete prechádzať cez Hornú roveň (známe stredisko pre bežkárske lyžovanie) a ponad lyžiarske stredisko Salamandra rezort.

            

 

Turistická značka: Zelená

Trvanie: Cca 2,5 hodiky

Vzdialenosť: Cca 6 km (trasa je okružná)

Návštevnosť:  Ideálne Jar – Jeseň

Stúpanie:  Miestami mierne stúpanie

Náročnosť:  Nenáročná

Nadmorská výška:  Červená studňa 791 m. n. m.

 

 

Foto a text: cestovatelskykompas.sk

Zdroj: https://www.banskastiavnica.travel/co-vidiet/stiavnicke-tajchy/, turistické a informačné tabule

Publikované: 31.03.2019

Kategória: Pohronie, Turistika
Zdieľať

Pridaj komentár