Obnoviť heslo

Kliknutím povolíte zoom
Načítanie máp
Nenašli sme žiadne výsledky
Otvoriť mapu…
Tvoje výsledky vyhľadávania
14. júna 2024

Skalka pri Trenčíne, pútnické miesto

Na Slovensku máme veľmi veľa zaujímavých a historicky cenných miest. Jedným z takýchto miest je bezpochyby aj naše najstaršie pútnické miesto Skalka pri Trenčíne, ktoré naozaj dýcha pokorou a tajomnosťou. Pozostáva z Malej Skalky (diecéznej svätyne) a Veľkej Skalky (kláštora). Veľkú Skalku tvoria dnes už ruiny starobylého kláštora a kostolík, vo vnútri ktorých je jaskyňa, ktorá bola kedysi domovov sv. Svorada – Andreja a sv. Beňadika. Práve títo dvaja svätci sú neodmysliteľne spojení s týmto mystickým pútnickým miestom.

Spoľahlivé správy o svätých pustovníkoch máme z legendy Život svätých pustovníkov Svorada vyznávača a Beňadika mučeníka, ktorú napísal biskup blahoslavený Maurus v rokoch 1064-1070. Sv. Svorad pochádzal z Poľska a na Slovensko prišiel okolo roku 1020, do benediktínskeho kláštora sv. Hipolyta v Nitre, kde ho prijal opát Filip. Po istom čase sa sv. Svorad utiahol do samoty a začal žiť v pustovni na Skalke pri Trenčíne. Traduje sa, že sv. Svorad žil veľmi prísnym asketickým životom a 3 dni v týždni nejedol celkom nič. Sv. Beňadik bol žiakom sv. Svorada.

Po smrti sv. Svorada okolo roku 1030 ostal žiť sv. Beňadik sám v pustovni na Skalke.

Keď budete prechádzať vnútrom kláštora a kostolíka vo Veľkej Skalke smerom do jaskyne, vnímavý návštevník si určite všimne odtlačok ruky na skale. Traduje sa, že je to odtlačok ruky sv. Beňadika, ktorého pri modlitbe prepadli zbojníci. Ten začal prosiť Boha o pomoc, dotkol sa rukou skaly a tá sa otvorila.

Na následky zranení spôsobených útokom zbojníkov sv. Beňadik aj tak umiera. Zbojníci jeho telo zviazali a hodili do rieky Váh. Ľudia dlho hľadali jeho telo, ale bez výsledku. Neskôr si ktosi všimol, že orol celý rok sedáva na brehu rieky Váh a niečo sleduje. Keď sa vybrali na to miesto, našli tam neporušené mŕtve telo sv. Beňadika.

Na mieste kde sv. Beňadika hodili do rieky stojí dnes dvojvežový kostolík zasvätený obidvom svätcom, označený aj ako Malá Skalka.

Obaja títo svätci sú pochovaní v Katedrálnom chráme sv. Emeráma v Nitre.

Malá a Veľká Skalka sú od seba vzdialené cca 2 km, medzi sebou sú prepojené náučným chodníkom cez les, ktorý Vám odporúčame prejsť si.

V bezprostrednej blízkosti Skalky je väčšie parkovisko, slúži hlavne pre návštevníkov tohto pútnického miesta, no je to i východzie miesto pre cyklistov. Táto obľúbená trenčianska cyklotrasa Vás zavedie až do Trenčína. Trasa má cca 6 km (jeden smer).

V Trenčíne určite odporúčame navštíviť okrem iného i Trenčiansky hrad.

Na záver Vám ešte odporúčame:

Správny turista nikdy nezabudne na cestovné poistenie a aj tú správnu výbavu na turistiku.

Sledovať nás môžete aj na našej facebookovej stránke.

 

Publikované:   14.6.2024

Foto a text:   cestovatelskykompas.sk

Zdroj:   Trenčín, Pútnické miesto, Skalka, História Skalky

Kategória: Slovensko
Zdieľať

Pridaj komentár