Obnoviť heslo

Kliknutím povolíte zoom
Načítanie máp
Nenašli sme žiadne výsledky
Otvoriť mapu…
Tvoje výsledky vyhľadávania
25. augusta 2024

Prameň rieky Hron

Na prvý pohľad to znie možno smiešne a nepochopiteľne, ale voda z Hrona je ozaj pitná a veľmi chutná. Všetci Hron väčšinou poznáme ako veľkú rieku, ktorá preteká stredom Slovenska a s obľubou je využívame na rafting či splavovanie.

Prameň rieky Hron pramení na úpätí Kráľovej hole v časti Horehronie, v obci Telgárt. Prísť sem viete na bicykli, autom, alebo pešo náučným chodníkom.

Rieka Hron je naša druhá najdlhšia rieka, s dĺžkou 298 km. V minulosti ju nazývali aj Gron, Garam, Granova, … V súčasnosti sa ustálilo jej pomenovanie Hron. V ľudovej symbolike sa názov rieky Hron
spája s hromom, pretože na mnohých miestach vraj rieka hučí ako hrom.

Kedy vznikol tento prameň sa nevie povedať s určitosťou, avšak historické pramene spomínajú rieku Hron už v polovici 3. tisícročia pred naším letopočtom, keď sa v jej blízkosti usídlili rôzne pastierske kmene.  Rieka Hron zaujala aj rímskeho cisára Marcusa Aureliusa na svojich výpravách. Očarila ho  natoľko, že o nej napísal aj v jednom zo svojich filozofických spisov „Hovory k sebe“, v roku 168. Marcus Aurelius bol jeden z najlepších cisárov, ktorí vládli v Rímskej ríši.

Keď už zavítate na Horehronie, odporúčame Vám prechádzku nenáročným turistickým chodníkom, krásnou prírodou. Chodník Vás zavedie k Chmarošskému viaduktu, prameňu rieky Hron, pozriete si horehrosnkú železničku z výšky, pohľadom do výšky uvidíte pýchu Horehronia – Kráľovu hoľu, …

Náš tip na záver:

Správny turista i cyklista nikdy nezabudne na cestovné poistenie a aj tú správnu výbavu na turistiku.

Sledovať nás môžete aj na našej facebookovej stránke.

 

Publikované:   29.7.2024

Foto a text:   cestovatelskykompas.sk

Kategória: Horehronie, Slovensko
Zdieľať

Pridaj komentár