Púpava lekárska – kvietok len pre krásu, alebo i pre zdravie?
Niekto ju považuje za liečivú bylinku, niekto len ako lúčny kvet, či niekto dokonca za burinu.
Okrem estetického využitia, keď si z nej malé krásne slečny robia rôzne venčeky, prstienky, náhrdelníky a hrajú sa na princezné, či víly, má púpava bohaté uplatnenie aj v prírodnej medicíne. Je uznávaná liečivá bylina. Vedecky je dokázané jej priaznivé pôsobenie pri plynatosti, či problémoch s trávením. Pridáva sa i do kúpeľov liečiacich rôzne reumatické ochorenia.
Veľmi chutný a čoraz viac obľúbený je aj med z púpavy, jeho príprava je jednoduchá:
- natrháme si v čistom prírodnom prostredí 400 hlavičiek púpavového kvetu (bez stonky a listov)
- púpavu vložíme do hrnca
- pridáme na kolieska nakrájané 2 umyté citróny (aj so šupkou)
- 1,5 litra vody
- prikryté dáme zovrieť, potom vypneme a necháme odstáť na 24 hodín
Po 24 hodinách:
- púpavovú zmes precedíme (najlepšie cez gázu)
- dáme do nového čistého hrnca a pridáme 1,5 kg trstinového cukru
- na miernom ohni občas miešame
- neprikryté varíme 1,5 hodiny
Počas varenia si pripavíme sklenené uzatvárateľné nádoby na med. Po dovarení ich naplníme horúcim medom. Uzavrieme nádoby, postavíme hore dnom, prikryjeme niečím a necháme chladnúť do druhého dňa.
Dobrú chuť 🙂
Foto a text: cestovatelskykompas.sk
Publikované: 29.4.2018
Zdroj: Domáce recepty proti rôznym chorobám – Franziska von Au (Media klub), https://varecha.pravda.sk/recepty/pupavovy-med-najlepsi-na-svete-fotorecept/27654-recept.html